Yhteystiedot

Meidät keskeltä kaunista Uuttamaata on helppo tavoittaa!





Leppäahon Hevostila
Kari ja Nina Savolainen
Leppäahontie 53
01900 NURMIJÄRVI

Puhelin:

Nina: 040 - 701 4499

Kari: 040 - 733 8040

Sähköposti:
info@leppaahonhevostila.com

Y-tunnus: 1364700-6




Perinteet velvoittavat ja takaavat ammattiosaamisen

Leppäaho on vuonna 1931 perintöosana Ollista lohkottu tila, jossa on noin
20 hehtaaria peltoa ja 25 hehtaaria metsää. Kantatila Olli on puolestaan ollut aikoinaan mahtavan Raalan kartanon torppa.

Tilan historiassa hevonen on ollut merkittävässä asemassa: entisaikaan korvaamaton työtoveri kulkuvälineenä sekä maa- ja metsätöissä, nykyisin harrastusmielessä. Toimeentulo on kuitenkin aina tavalla tai toisella liittynyt hevosiin.

Karin isä Jouko viljeli syntymäkotiansa Leppäahon tilaa reilun 20 vuoden ajan. Karin ja Ninan ostettua tilan 90-luvun puolivälissä alkoi kypsyä ajatus täysihoitotallin perustamisesta, koska tämänkokoisella tilalla ei enää ollut mahdollista elää maanviljelystä. Vuonna 1999 ensimmäisten karsinoiden valmistuttua - ja sitä mukaa täytyttyä - saivat silloiset ammatit lihamestarina ja sihteerinä siirtyä taka-alalle.

Ninan hevoshistoria on karttunut jo liki 30 vuoden ajalta. Kokemusta on kertynyt omien hevosten lisäksi monilta talleilta. Ylivoimaisesti eniten ja varmasti myös parasta oppia matkaan on tarttunut ravilegenda Antti Savolaisen Vikingtallilta. Pikkutytön ensimmäinen hoitohevonen Viking Way ja myöhemmin ajo-opettaja Keystone Patriot soittavat varmasti kelloja alaa pidempään seuranneilla.

Karin hevosmiestaidot ovat kotoa ja isältä peräisin. Hevosia on talossa aina ollut ja karsinoita siivoillaankin jo aika mittavalla rutiinilla..

Viking Quizasin menestyksen myötä valmennustoiminta kasvoi liiaksikin: vuonna 2007 Karilla oli enimmillään 11 ravuria valmennuksessaan.
Tänä päivänä toiminnan painopiste on jälleen selkeästi täysihoitohevosten puolella. Nyt, kun tallimme on pyörinyt täydellä teholla kaksi vuosikymmentä, voidaan sen sanoa löytäneen toimivan ja tehokkaan muotonsa. Tulevinakin vuosikymmeninä Leppäahossa keskitytään olennaiseen: hevosten hyvinvointiin ja ihmisten viihtymiseen.

Savolaisen perhepotretti vuodelta 1951 ( ylin henkilökuva ).
Takaa vasemmalta Jussi, Pentti, Matti ja Jouko,edessä Antti, isä, äiti ja Jorma.

Veljistä vanhin Jussi (s.1929), sekatyömies.
Oli innokas hevosmies ja ajoi kilpaa itsekin. Parhaiten taisi menestyä Vekselin poika Veppi.

 

Pentti (s. 1930), maanviljelijä ja legendaarinen hevosmies.
Uran kruunu lienee Joensuun kuninkuusravien tupla eli kuninkuus- ja kuningatarseppele kasvattamillaan, omistamillaan, valmentamillaan sekä ajamillaan Vekselillä ja Vekkuliinalla. Hevosmiesuralle mahtuu käsittämätön määrä suurkilpailuvoittoja mm. sh-Kriterium ja Derby, Tammavaltikka ja Kasvattajakruunu. Kasvateista mainittakoon Vekselin, Vekkuliinan ja Vieterin lisäksi esim. Keystone Baron, Hilpuri, Barbanella, Valpurin Vesa sekä Factor-kasvattajaliitteen saaneet Bonnie, Etna, Karl, Loyd, Pectus ja Natalie. Poikansa Pauli jatkaa tallin toimintaa.

Matti (s. 1932), eläkkeellä oleva palomies.
Veljeksistä ehkä vähiten kiinnostunut raviurheilusta.

 

Jouko (s.1936), maanviljelijä ja hevosmies.
Piti kotitilaa vaarin kuoleman jälkeen ja harrasti raviurheilua aktiivi-
vuosinaan lähinnä kasvattajana, mutta joitakin kilpahevosiakin on talossa vuosien saatossa ollut. Hurjimmillaan Leppäahoon syntyi neljä varsaa samana kesänä, yleensä kuitenkin yksi taikka kaksi.
Parhaita kasvatteja lienevät kuuma mutta pystyvä A.C.'s Publikan ja nöyrän yrittävä A.C.'s Ekhnaton. Lahjakkaana pidetty Lucky Joe juoksi "täydellä iällä" hienon voittoputken Juha Kortekallion käsistä ja Spinter's Jackpotin viimeinen sana taisi jäädä sanomatta loukkaantumisen myötä.


Antti (s. 1939), maanviljelijä ja ravilegenda, veljeksistä toiseksi nuorin.
Agrologin koulutuksen saanut Antti siirtyi Hankkijan leivistä kokopäiväiseksi hevosmieheksi mm. Viking Wayn menestyksen innoittamana. Gladan, Lass Girl, Viking Fakir, Keystone Patriot, Gelinde S., Keystone Patton, Ruling Monarch, Silent Performer, Viking Cristal, Grenadier, Swordtail, Not For Sale S., Jackie Lee, Viking Lovejoy sekä viimeisempänä Viking Masa Saito muodostavat liki katkeamattoman menestysketjun läpi vuosikymmenten. Kasvattinsa tunnetaan Viking-etuliitteestä. Monia hyviä on riittänyt vielä muillekin valmentajille, muun muassa Quizas - meille!

 

Veljessarjan nuorin, jo edesmennyt Jorma (s.1941).
Hän oli musiikkimies ja Hämeenlinnan musiikkiopiston pitkäaikainen rehtori. Hevosiakin Jorman Haarajoen talon pihatallissa joskus kyllä hirnahteli. Laulumiehenä Jorma oli huippulahjakkuus ja esiintyi monenlaisissa tilaisuuksissa aina oopperasaleja myöten.
Karille Jorma tuli erityisen läheiseksi teini-iässä, kun kesälomat ja viikonloput kuluivat eri rakennus- työmailla Jorman apumiehenä.
Jorma eli Luke olikin poikkeuksellisen monitaitoinen ja ahkera mies.